Амстердам

Самолетни билети до Амстердам, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Амстердам
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Амстердам
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Амстердам

Амстердам е най-големият град и столица на Нидерландия. Разположен е в западната част на страната в провинция Северна Холандия. С предградията си има население от над 1,6 милиона души, заема северната част на Рандстад, шестият по големина метрополен район в Европа с общо население от около 6,7 милиона души. 

Възникнал като малко рибарско селце в края на 12 век, в резултат на развитието на търговията през Нидерландския златен век, Амстердам се превръща в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в областта на финансите, търговията и обработката на диаманти. През 19 и 20 век градът се разраства и се образуват множество нови квартали и предградия.

Амстердам е финансовата и културна столица на Нидерландия. В града са разположени седалищата на множество нидерландски институции и на 7 от 500-те най-големи компании в света, сред които Филипс и Ай Ен Джи. Амстердамската фондова борса, най-старата в света, е разположена в центъра на града. Забележителностите на Амстердам, сред които историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на червените фенери и “кофишоповете”, привличат над 5 милиона чуждестранни посетители всяка година. Историческият център на Амстердам се отличава с голям брой добре съхранени средновековни здания: църкви, жилища и търговски сгради. Поради голямата и разклонена мрежа от канали, много постройки са построени на масивни дървени колове, като с времето някои от тях са прогнили и зданията са започнали да „танцуват“, удържани от срутване от съседните. Друга типична част от архитектурата на града са жилищата-лодки. Голяма част от тях са пълноценни жилища, след като общината им е осигурила ток, вода, газ и канализация. Този тип жилища са над 2000, но поради големия им брой поставянето на нови е забранено. Наречени са „уикенд-къщи“, тоест домове, в които по правило хазяите (не само от Холандия) идват за уикенда или по празниците. Амстердам е един от най-популярните туристически центрове в Европа. Ежегодно е посещаван от над 5 млн. туристи от други страни. Две трети от хотелите са разположени в центъра на града. 

Амстердам се намира в зоната на умерения пояс, с голямо влияние на морето върху климата на града. В града преобладават северозападни ветрове, често има шквалове и бури. През зимата температурата рядко пада под 0°C. Лятото в града е топло, но не горещо, средните температури са между 4 и 21°C.  Средната годишна стойност на валежите е 760 mm, като по-голямата част от тях са в периода от октомври до март. Амстердам е един от градовете, в който е много разпространено използването на велосипеди. През 2006 г. в града се наброяват около 465 000 велосипеда. Популярността им се дължи на удобството на придвижване, относително неголямата територия на Амстердам, големия брой специални пътеки, равната местност и относителните неудобства при използването на автомобил. Амстердам има добре развита система на обществен транспорт. В града действат Метрополитен ( Метрото разполага с 52 станции в 4 различни линии и е в ескплоатация от 1977 г. ), традиционни и скоростни трамвайни линии, автобусна мрежа и фериботи през река Ай. Във всички видове градски транспорт се използват магнитни транспортни карти и билети

Летище Схипхол

Летище Схипхол (Airport Schiphol – IATA: AMS, ICAO: EHAM) е най-големямото летище в Нидерландия и в Европа. Летището е на няколко метра под морското равнище и има шест писти. През 2014 г. през него са преминали почти 55 милиона пътници, което го нарежда на четвърто място в Европа след Хийтроу (Лондон), Шарл де Гол (Париж) и Франкфурт. Ататюрк (Истанбул) поема пета позиция в тази класация и се разраства бързо. Летището се намира на територията на община Haarlemmermeer в южната част на провинция Северна Холандия, на около 15 км югозападно от Амстердам. Схипхол е домът на холандската авиокомпания KLM, главна база на Corendon, ArkeFly, Transavia и Vueling, европейски център за Delta Air Lines, а също и от пролетта на 2015 г. база на EasyJet. Директни полети се изпълняват до София.

Други популярни дестинации