Атина

Самолетни билети до Атина, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Атина
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Атина
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Атина

Атѝна е столицата на Гърция. Взела името си от гръцката богиня Атина, която е била пазител на града. В продължение на няколко века Атина е сред най-важните градове на Гърция. Днес населението на метрополитния регион е около 3,7 млн. души. 

Атина е дом на над 148 театри, повече от всеки друг град в света, включително древния Herodes Atticus Theater, в който се провежда Атинският Фестивал от май до октомври всяка година. В града се провеждат многобройни музикални и театрални фестивали. Планетариумът в Атина е един от най-добре оборудваните цифрови планетариуми в света. Руините около и на Акропола привличат над 10 милиона посетители всяка година. 

Климатът на Атина е средиземноморски, като валежите му са малко над горната граница на горещия степен климат. Характерно за климата на Атина е редуването на продължитaелно горещо и сухо лято с мека зима с умерени валежи. Атина има добре развит обществен транспорт-метро,автобусна и трамвайна мрежа. Green Line обслужва 24 станции, и формира най-старата линия на мрежата на метрото в Атина. В голямата си част е над земята, свързващ пристанище Пирея със северното предградие Кифисия. 

Атина е център на националната железопътна система на страната свързваща столицата с големи градове в Гърция и в чужбина (Истанбул, София и Букурещ). Пристанище Пирея свързва Атина с многобройните гръцки острови в Егейско море, с фериботи, а също така служат и кораби за пътешествия. Има добра връзка с другите околни градове чрез дветете магистрали, минаващи през града.

Летище Елефтериос Венизелос

Атина се обслужва от международното летище Елефтериос Венизелос. Разположено е в близост до град Спата, в източната равнина, на около 35 км от центъра на Атина. Летището се обслужва от таксита, метро, градски влакове, автобуси до пристанище Пирея, центъра на Атина и предградията му. Директни полети има всеки ден до София.

Други популярни дестинации