Барселона

Самолетни билети до Барселона, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Барселона
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Барселона
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Барселона

Барселона е град в Североизточна Испания, столица на автономната област Каталония и административен център на провинция Барселона. С населението си от над 1,6 млн. жители, градът е вторият по големина град в Испания и единадесети в Европейския съюз. Барселона се намира на североизточния бряг на Иберийския полуостров към Средиземно море. Част от крайбрежната планинска верига Колсерола, огражда града от северозапад. Най-високата точка връх Тибидабо, висок 512 m, предлага поразителна гледка над града. 

Барселона има средиземноморски климат, с мека и влажна зима и топло, сухо лято. През някои години в началото на юни все още е студено и дъждовно, а април и май заедно с август, септември, октомври и ноември, са най-дъждовните месеци на годината. Най-сухи месеци са юли, февруари, март и юни. Общо казано, най-дъждовните сезони са пролетта и есента, а най-сухи са зимните и летните месеци. Както и в много части на Каталония, времето през годината може да бъде много различно през различните години. Зимните температури са между 4,7 – 13,6 градуса, а през лятото средно между 19,8 – 28 грауса. 

Транспортът на града е силно развит. Както шосейната мрежа, така и обществения транспорт напълно задоволяват нуждите на жителите на града и посетителите му. Удобни сухопътни връзки с останалите градове в Испания и посока към Франция осигуряват магистралите и една от най-добре развитата в света високоскоростна железопътна мрежа. Пристанището на Барселона има 2000-годишна история и голямо съвременно търговско значение. Това е деветото по големина контейнерно пристанище на Европа. През 2013 г. над 3,6 милиона пътници на круизи са използвали услугите на пристанището. В зоната на пристанището се намира търговски център Maremagnum. Освен с много магазини и своето кино, той ще ви изненда и с още нещо. Там се намира и един от най-големите аквариуми в Европа – Aquarium Барселона, съдържащ 8 000 риби и 11 акули, разпределени в 22 басейна, пълни с 4 милиона литра морска вода. Maremagnum е единственият търговски мол в града, който отваря врати в неделя и официалните празници.

Летище Ел Прат

Град Барселона се обслужва от летище Барселона Ел Прат, което се намира на около 17 км. южно от центъра на града. То е второто по големина летище в Испания. През 2014 г. летището е обслужило над 37,5 млн. пътници. Между летището и града има отлично организиран обществен транспорт, както и магистрала. Може да резервирате полет от Барселона до всяка точка на света. От летище Ел Прат се изпълняват целогодишно директни полети до София.

Други популярни дестинации