Белград

Самолетни билети до Белград, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Белград
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Белград
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Белград

Белград е столица и най-голям град вСърбия. Разположен е в северната част на страната, при вливането на река Сава в Дунав. Населението му достига над 1,2 млн. души. Белград е най-големият промишлен център в Сърбия. Първите фабрики са Тополивницата от 1810 г., Бирената фабрика от 1850 г., Фабриката за военно облекло от 1852 г. и Първата парна мелница.

Стопански най-добре са застъпени машиностроенето, корабостроенето, електротехниката, нефтохимическата и хранително-вкусовата промишленост. Развити са също металообработването, химическата, обувната, шивашката,мебелната, полиграфическата и строителната промишленост. От машиностроителните заводи най-голям е „Иво Рибар“. Общо в сръбската столица има над 130 завода и фабрики.

Белград е университетски град, научен и културен център на страната. Има над 30 музея и галерии, между които са Музеят на лова, на Ж.П. транспорта, на сръбския географ Йован Цвиич. Също така има 7 театъра, филхармония и много киносалони. Всяка година през май се провежда фестивалът „Белградска пролет“, а през октомври детския международен фестивал „Радостта на Европа“. Особно колоритни са старите квартали „Ташмайдан“ и „Палилула“. На улица „Скадарлия“ е „Белградският Монмартър“. Тук се събират художници, писатели, а през лятото идват и много туристи. Най-старото и забележително място в Белград е крепостта Калемегдан. Тя се издига на най-високото място, на носа, образуван при вливането на Сава в Дунав. Високите, здрави стени, портите Стамбул, Караджорджева, Дефтердарева, Видинска, Леополдова, Стражевите кули и дълбоките ровове мълчаливо напомнят за отминалите векове. 

Белград е едновременно пристанище на две реки — Дунав и Сава. По товарооборот е между най-големите дунавски пристанища. Пристанището за пътнически кораби на Белград е на река Сава, под крепостта Калемегдан, а товарното „Лука Београд“ е на изток от града, на десния дунавски бряг.

Четири моста на река Сава свързват двете части на града — старата и новата (модерната), наречена Нови Београд. Като цяло движението в Белград е объркващо, има само един главен път в посока изток-запад. Съществуващите мостовете са оскъдни за съществуващия трафик.

Автобуси, трамваи и тролейбуси обслужват обществената градска мрежа. Белград има регионална железопътна мрежа – Beovoz, управлявана от сръбските железници. Тя има 4 линии, свързващи крайните квартали с центъра. В града има един влак, който обслужва линията Батайница – Панчевачки мост. Планира се да започне линия от Прокоп – Ресник.

Летище Никола Тесла

Летище “Никола Тесла” е международно летище. Намира се на 18 км от центъра Белград. На летището има офиси на чужди авиокомпании и няколко за коли под наем и др. Броят на пътниците през 2014 г. надминава 4,6 милиона, обслужвани в 2 терминала. Между центъра и летището минава автобус на всеки половин час. На летището се предлагат редовни таксиметрови услуги на фиксирани цени до определени зони на града и предградията. Редовни директни полети има целогодишно до София и всеки летен сезон до Варна.

 

Други популярни дестинации