Брюксел

Самолетни билети до Брюксел, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Брюксел
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Брюксел
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Брюксел

Брюксел е столица на Белгия. Градът е с население малко над 1,1 млн. души през. Брюксел е седалище на множество международни организации. Тук са разположени главните институции на Европейския съюз: Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Европейския парламент (пленарните заседания се провеждат в Страсбург) и щабквартирите на НАТО и на Западноевропейския съюз. Традиционният език в града е нидерландския, но от 19 век делът на говорещите френски нараства и днес това е преобладаващия език. Официалните езици в Брюксел са два — нидерландски и френски. Международен фестивал на фентъзи филмите в Брюксел – провежда се от 1983 г. по идея на Ани и Фреди Бозо, Джиджи Етиен, Жорж и Гай Делмоте. Провежда се всяка година през март или април. В Брюксел има над 40 музея[8] включително Музей на Модерното изкуство[9] и кралският музей за изящни изкуства на Белгия. В Брюксел има няколко университета. Двата основни са френско-езичният Свободен университет в Брюксел (Université Libre de Bruxelles) с около 20 000 студенти разположени в три кампуса в града (и други два отвън), и холандско-езичният Свободен университет в Брюксел (Vrije Universiteit Brussel) с около 10 000 студенти. 

Климатът на Брюксел е умерено морски. Морски въздушни маси от северно море определят малка амплитуда на дневната и годишна температура и относително високата влажност. Средно летните температурите варират между 14 до 23 градуса, а през зимата температури са между 0,7 до 5,7 градуса. 

Градът има добре развит обществен транспорт, както и извънградски транспортни връзки. Метрото в Брюксел датира от 1976 г., но подземни линии, известни като premetro са били обслужвани от трамвай от 1968 г. насам. Градът разполага също и с добре развита автобусна и трамвайна мрежа. Според съществуващите планове през следващите няколко години градският транспорт ще бъде увеличен със Столична регионална експресна железопътна мрежа (Gewestelijk ExpresNet (GEN)), която ще свързва Брюксел по-добре с околните населени места. В Брюксел се събират много линии на пътните комуникации на страната. Налице е околовръстна магистрала R0, към която се включват пътища от всички посоки. Цялата мрежа от магистрали е добре осветена. Поради големи задръствания на главните кръстовища голяма част от пътищата са преместени под земята. Така скрити под земята са не само прави участъци, но и разклонения, и дори светофари. Един от тунелите води директно от магистралата в източната част на града в квартала, където са разположени учрежденията на ЕС.

Летище Брюксел

Брюксел се обслужва от летище Брюксел, разположено в община Завентем до Брюксел и от летище Шарлероа Юг, намиращо се около 50 км от Брюксел. Градът е също и с добре развита автобусна и трамвайна мрежа. Директни редовни полети от Летище Брюксел се изпълняват всеки ден до София, както и от Летище Шарлероа до София. И двете линии са целогодишни.

Други популярни дестинации