Букурещ

Самолетни билети до Букурещ, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Букурещ
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Букурещ
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Букурещ

Букурещ е столицата на Румъния. Най-големият град и основният културен, промишлен и финансов център на страната. Населението му е близо 1,9 милиона души. От икономическа гледна точка, Букурещ е най-проспериращ град в Румъния и е един от основните индустриални и транспортни центрове на Източна Европа. В града има големи конгресни съоръжения, образователни институти, културни средища, традиционните “търговски пасажи” и зони за отдих. Икономиката на Букурещ е съсредоточена върху промишлеността и услугите. Седалището на 186 000 фирми, включително почти всички големи румънски компании се намират в Букурещ. 

Букурещ има развиваща се културна сцена, в области, включително на визуалните изкуства, театралното изкуство и нощен живот. За разлика от други части на Румъния, като Черноморско крайбрежие или Трансилвания , културната сцена на Букурещ няма дефиниран стил, а вместо това включва елементи от румънска и интернационална култура. Букурещ има знакови сгради и паметници. Може би най-известният от тях е Двореца на Парламента, построен през 1980 г. по време на царуването на комунистически диктатор Николае Чаушеску. 

Нощният живот в Букурещ не липсва. Има за всеки по нещо. Особено голяма популярност набира Jazz музиката от 2002 год. и чак до днес. Няма обособено място или квартал, където да са концентрирани нощни заведения. Те са буквално навсякаде и за всеки вкус има определено място – джаз, блус, метъл, пунк, хаус или фолклор. Градът е домакин на някои от най-добрите електронни музикални клубове в Европа като Kristal Glam Club и Studio Martin. Има редица културни фестивали в Букурещ през цялата година, но повечето фестивали се провеждат през летните месеци юни, юли и август. Националната опера организира Международния оперен фестивал всяка година през май и юни, което включва ансамбли и оркестри от цял свят. 

Букурещ има влажен континентален климат. Зимните температури често са под 0°C , понякога дори и до -20 ° C. През лятото средната температура е 23°C, като през юли и август често достигат 35 – 40°C. През пролетта и есента, дневните температури варират между 17 и 22°C. Валежите през пролетта имат тенденция да бъдат повече, отколкото през лятото, с по-чести, но по-леки периоди от дъжд. 

Градът е главно кръстовище на румънската национална пътна мрежа . Някои от най-натоварените националните пътища и магистрали свързват града с всички големи градове на Румъния, както и със съседни страни като Унгария , България и Украйна . Общинската пътна мрежа на града е съсредоточена около поредица от булеварди с голям капацитет. Пътищата на града обикновено са много пренаселени в пиковите часове, поради увеличаване на собствениците на автомобили през последните години. Система за обществен транспорт в Букурещ е най-голямата в Румъния и една от най-големите в Европа. Тя е съставена от метро, управляван от Metrorex, както и наземна транспорт система, управлявана от RATB (Regia Autonoma де Транспорт Bucureşti), която се състои от автобуси, трамваи , тролейбуси и теснолинейка . В допълнение има и маршритни линии от микробуси . От 2007 г. има ограничение от 10000 лиценза на таксита, опериращи на територията на града. 

Букурещ е център на националната железопътна мрежа на Румъния, управляван от Căile Ferate Romane . Главната железопътна гара е Гара де Норд (“North Station”), която осигурява връзки до всички големи градове в Румъния, както и международни дестинации като Белград, София, Варна, Кишинев, Киев, Черновци, Лвов, Солун, Виена, Будапеща, Истанбул, Москва и др.

Летище Хенри Коанда

Букурещ се обслужва главно от Международно летище Хенри Коанда, разположено на 16,5 км северно от центъра на града. Разполага с 2 писти за излитащи и кацащи самолети и това е най-натовареното летище в Румъния. През 2014 год. през него са преминали близо 8,4 млн. пътници. Директни полети има целогодишно до София. Летището е и предпочитано място за транспорт до много европейски градове от български граждани, живеещи в Русе и региона, тъй като то е по-близо от София и също така много авиокомпании, опериращи на летището предлагат полети до много дестинации на атрактивни цени.

Други популярни дестинации