Будапеща

Самолетни билети до Будапеща, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Будапеща
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Будапеща
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Будапеща

Будапеща  е най-големият град и столицата на Унгария. Разположен е в Среднодунавската низина на двата бряга на река Дунав. Населението на Будапеща e приблизително 2 милиона души (с предградията над 2,6 млн.) – това е 1/5 от населението на Унгария. Днешната столица на Унгария е съставена от два исторически града, разположени на двата бряга на Дунав – Буда и Пеща, които се обединяват през 1873 година. Пеща е съставлява около 2/3 от града и е по-равната, по-комерсиална част на източния бряг на Дунава. Буда и Обуда са разположени на западния бряг на реката – по хълмистата част на града, където са разположени Кралският дворец и Гелерт. 

В Будапеща се намират архитектурни паметници като внушителния комплекс на Унгарския парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец, църквата „Свети Матияш“, катедралата „Свети Стефан“, Националната опера и много други. В края на известния булевард „Андраши“ е разположен впечатляващият „Площад на героите“, където се издига сградата на Музея за изящни изкуства , притежаващ една от световно значимите сбирки на произведения на изкуството. Сред експонатите са произведения на Рафаел, Диего Веласкес, Ел Греко, Гоя, Ван Дайк, Огюст Роден и много други. На около 20 km извън града се намира пистата за Формула 1 „Хунгароринг“, изградена през 1986 г. За състезанията, провеждани ежегодно в средата на август, пристигат около 120 000 зрители. На един от островите в р. Дунав – Маргит, са изградени множество спортни площадки и басейни. 

Климатът в Будапеща е умереноконтинентален. Характерни са високи температури през лятото и ниски през зимата. Сравнително често се наблюдават снеговалежи в периода от декември до февруари, когато температурите падат до −15°C. Метеорологичните условия през пролетта са променливи с рязко повишаване на температурата. Лятото, продължаващо от май до средата на септември, е топло до много топло с температури надвишаващи 30°C. Атлантически циклони могат да причинят затопляне и температурите през януари могат да достигнат до 15°C. Наблюдават се снежни бури, често предизвикани от студени атмосферни фронтове над Русия. 

Около Будапеща е концентрирана почти 60 процента от промишлеността на Унгария. Тук са центровете на машиностроенето, металургията и леката промишленост. Множество промишлени предприятия са разположени в кварталите Уйпещ и Обуда. Много световни компании за производство на битова техника са изградили своите заводи в града. Будапеща винаги е била основен транспортен възел на Централна Европа. Край града преминават десет международни жп линии и осем автомагистрали. Будапеща е и важно пристанище на река Дунав. Край града е изградено модерно летище

Летище Ференц Лист

Будапеща се обслужва от Международно летище Ференц Лист, едно от най-натоварените летища в Централна и Източна Европа. То се намира на изток от града и има три терминала за обработка на пътниците. Средно на час се извършват около 22-24 излитания и кацания по национални, международни и междуконтинентални направления. Разполага с 2 писти и през 2014 год. е обслужило над 9 млн. пътници. Летището е главната база на нискотарифниата Wizz Air, както и база на Ryanair. До и от летището няма бърза влакова връзка. Най-евтината и предпочитана възможност за стигане до него е с автобус (Raptor Bus) от крайната спирка на Метролиния 3 (Kőbánya-Kispest). Съществува и възможността за придвижване с маршрутно такси (цена в едната посока: 2100 HUF, или 14 BGN). Летището разполага с  връзки между всички големи европейски градове, а също и в Северна Америка, Африка и Близкия изток. Целогодишни директни полети се изпълняват до София, както и сезонно през лятото до Бургас.

 

Други популярни дестинации