Буенос Айрес

Самолетни билети до Буенос Айрес, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Буенос Айрес
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Буенос Айрес
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Буенос Айрес

Буенос Айрес е столицата и най-големият град на Аржентина. Населението на града е почти 3 милиона жители. Той е важен културен, административен, икономически и туристически център. Пълното име на града на испански: Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Nuestra Señora de Santa María de los Buenos Aires в буквален превод означава Град на Св. Троица и пристанище на Св. Богородица Дева Мария Буенос Айрес. Жителите на столицата са главно аржентинци от испански и италиански произход, макар че има общности със значителен брой от арабски, еврейски, арменски, китайски и корейски произход. Буенос Айрес е политически, финансов, промишлен, търговски и културен център на Аржентина. 

Аржентина е родното място на Tango музиката. Нейните чувствена танцови движения не са били уважени и признати, докато през 1920 година се приемат от парижкото висше общество, а след това по целия свят. Градът е домакин на музикални фестивали, някои от най-големите от които са Quilmes Rock , Creamfields BA , Ultra Music Festival и Buenos Aires джаз фестивал . Силно повлиян от европейската култура, Буенос Айрес е наричан понякога “Париж на Южна Америка”. В града е най-натоварената театрална индустрия в Латинска Америка, с десетки театри и продукции. Всъщност, всеки уикенд има около 300 активни театри с пиеси, число, което поставя града като първият в света, с повече постановки от Лондон, Ню Йорк или Париж. Броят на културни фестивали също отдава на града второ място в света, след Единбург. 

Буенос Айрес има влажен субтропичен климат с много влажно лято и мека зима. Най-топлият месец е януари, със среднa дневнa температура 25,1° C. Топлите вълни от Бразилия могат да повишат температурите до над 35 ° C (95 ° F), но градът е обект и на студени фронтове, произхождащи от Антарктида, които носят къси периоди на хубаво време и прохладни нощи. В съчетание с високата влажност на въздуха през зимата, усещането за студ е доста по-силно от измерената температура. 

Две диагонални магистрали в центъра на града облекчават трафика и осигуряват по-добър достъп до Плаза де Майо. За да се движите по тях се изисква винетка, а ежедневно по тези 2 маршрута преминават над един милион автомобила. Повечето пътища за и от центъра на града са еднопосочни и разполагат с шест или повече платна. Компютър контролира зелените вълни на сфетофарите, за да се ускори движението в пиковите часове. 

За да се придвижите в Буенос Айрес може да използвате автобуси, метро, трамвай, таксита и велосипеди. С Обществения транспорт се стига до всяка една точка на града. В Буенос Айрес има междуградска железопътна система, която разполага със седем линии. Всеки ден повече от 1.3 милиона души пътуват до аржентинската столица. Тези крайградски влакове работят между 4 часа и 1 часа. Метрото има 74 станции и се очаква с новите разширения системата от маршрути да достигне до 89 км. За движението в аржентинската столица се грижат и 150 автобусни градски линии. Всяка една се управлява от различна фирма, като се конкурират помежду си и тяхната честота, въпреки липсата на конкретни разписания, създава огромна конкуренция на метрото. Предимство е, че и обхващат много по-голяма площ от града в сравнение от подземната железница. С евтини билети и широки пътища това е най-предпочитания начин за предвижване в Буенос Айрес, особенно след като през 2012 градската управа вдигна цените на билетите на метрото с над 125%. 

Флотилия от над 40 000 таксита са по улиците на града по всяко време. Няма стриктен контрол за лиценз на таксиметровите шофьори и има чести случаи на „Организирани групи”, които контролират достъпа на такситата до летищата и други важни дестинации. Таксиметровите шофьори са известни и с опитити си да се възплзват от туристите. Буенос Айрес се обслужва и от система маршрути на фериботи. Повече от 2,2 млн. пътници пътуват годишно между Аржентина и Уругвай. Пристанището на Буенос Айрес е едно от най-натоварените в Южна Америка; плавателните реки по пътя на Рио де ла Плата свързват пристанището със североизточна Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай

Летище Схипхол

Буенос Айрес разполага с 2 летища, обслужващи граждански полети. Едното от тях – Хорхе Нюбери обслужва само вътрешни полети и полети до Бразилия, Чили, Парагвай, Уругвай. Международно летище Министро Пистарини обслужва междуконтинентални полети.

Други популярни дестинации