Бургас

Самолетни билети до Бургас, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Бургас
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Бургас
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Бургас

Бургас е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие след Варна, а със своята площ от 253,644 km² той е и един от най-големите в страната. Бургас е най-важният икономически, транспортен, административен и културен център в Югоизточна България. До Бургас се намира най-голямата в Югоизточна Европа химическа и нефтена рафинерия, която е и най-големият работодател в България. Там се намират международното и второто по натовареност българско летище, най-голямото българско пристанище и единственото нефтено пристанище в страната. В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от Българския военноморски флот и бреговата охрана. 

Бургаската катедрала, носеща името на славянските апостоли Кирил и Методий, и защитената местност Пода са сред 100-те национални туристически обекта. Манастирът „Света Анастасия“ на едноименния остров в акваторията на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море. Средни максимални температури 6,5 -28,4 градуса Средни минимални температури -1,4 – 17,4 градуса. Пристанище Бургас, с 19 корабни места с максимално допустимо газене от 12.3 метра, е второто по големина пристанище в България. Пристанищен район Бургас в миналото е обработвал 60 % от товарите по море. 

Бургас разполага с добра шосейна инфраструктура, като през града преминават важни транзитни пътища. Градът е изходен пункт на строящите се автомагистрали Тракия и Черно море и разпределителен пункт на туристическия поток на Южното Черноморие. През града минават европейските пътища E87 и E773, както и републиканският път I-9. Днес Бургас разполага с шест пътнически гари: Централна, Владимир Павлов, Долно Езерово, Сарафово, Солници и Товарна гара; една разпределителна и една техническа гара с 5 коловоза. Всекидневни жп линии от Бургаската централна гара до повечето големи български градове се допълват от международни линии до Москва, Прага, Будапеща и Краков.

Летище Бургас

Летище Бургас е отворено за гражданската авиация през 1947 година, когато на 29 юни е открита първата редовна въздушна линия между София и Бургас. Тази дата се счита и за рождената дата на българската гражданска авиация. 

Други популярни дестинации