Доха

Самолетни билети до Доха, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Доха
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Доха
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Доха

Доха е столицата на Катар. Катарската столица е и най-големият град в страната, като над 60% от населението на страната живее в Доха или околните предградия. Разположен е в източната част на централен Катар, на крайбрежието на Персийския залив. Населението на града е малко над 1.4 милиона жители. Демографията в Доха е необичайна с това, че по-голямата част от жителите са емигранти, а катарските граждани са малцинство. 

Доха е основен икономически, търговски и културен център на емирство Катар. Градът е дом на централата на най-големите петролни и газови компании в страната, включително Qatar Petroleum, Qatargas и RasGas . Икономика на Доха е изградена върху приходите на страната от своите петролни индустрии и от добив на природен газ. Катарското правителството бързо се опитва да разнообрази икономиката си, за да се предвиже далеч от зависимостта от петрола. В резултат на това Доха в момента е един много голям, бързоразвиващ се град – това е най-вече благодарение на Шейх Хамад бин Халифа – лидер на програмата за модернизация. 

Доха е сред метрополитните градове в Близкия изток. Посетителите на града могат да се насладят на добрите условия за градски, морски и приключенски туризъм. Някои от основните забележителности и места за посещение в града включват: увеселителният център Кралството на Аладин, зоопаркът в града, парковете Al Rumail и Dahl El-Hamam. Круизи и сафаритата в пустинята също са сред интересните дейности, в които можете да се включите докато сте на посещение в града. 

Доха има горещ пустинен климат. Лятото е много дълго, от май до септември, когато средно високите температури надхвърлят 38°C и често се доближават до 45°C. Влажността обикновено е най-малка през май и юни. Валежите са оскъдни – общо 75 mm годишно, които падат най-вече между октомври до март. Зимите са топли и температурата рядко пада под 7°С. 

Доха наскоро била подложена на огромно разширяване на своята транспортна мрежа, включително построяването на нови магистрали , на откриването на ново летище през 2014 г., а в момента тече строителството на метро. Всичко това е в резултат на масивен ръст на Доха в един кратък период от време, което е довело до претоварване на своята пътна транспортна мрежа.

Летище Хамад - Доха

Някога известното Международно летище New Doha е затворено през май 2014 год. Международно летище Хамад първоначално беше планирано да заработи през 2009 г., но след поредица от скъпоструващи забавяния, в крайна сметка летището е открито на 30 април 2014 г. с церемониален полет на Qatar Airways, изпълнен със самолет Airbus A320 с много важни гости и репортери на борда, кацащ от Доха International (старото летище). Летището разполага с две успоредни писти, разположени на 2 километра една от друга, като са предназначени за едновременно излитания и кацания. Едната писта е с дължина 4250 метра , а другата – 4850 метра, като тя се смята за най-дългата писта в Западна Азия и в света. Националният превозвач на Катар Qatar Airways и всички други фирми са официално преместени в новото летище на 27 май 2014 г. Международното летище Хамад започва пътнически полети на 30 април 2014 г. с десет авиокомпании, изпълняващи редовни полети. В момента на летището оперират над 30 авиокомпании, които само за 1 година от отварянето му са превозели до и от летище Хамад близо 30 млн. пътници. Директни полети по линията Доха – София се изпълняват целогодишно от Qatar Airways, а от летище Доха може да стигнете до всяка точна ка света. Qatar Airways са първата авиокомпания, която предлага полет с 1 прекачване от София до Мелбърн с продължителност на пътуването под 21 часа.

Други популярни дестинации