Дортмунд

Самолетни билети до Дортмунд, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Дортмунд
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Дортмунд
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Дортмунд

Дортмунд е град в западна Германия. Има население от близо 600 000 жители. На юг от града тече реката Рур. Пристанището в града е най-голямото речно пристанище в цяла Европа и свързва града със Северно море. Дортмунд е познат като “Зеления метрополис” на Вестфалия заради многото си агрокултури, паркове и зеленина. В контраст на това, добивът на въглища и стомана е основна дейност в града от близо цял век. Дортмунд се състои от 12 общини, като 3 от тях са вътрешни, а другите 9 са наредени по посока на часовниковата стрелка, започващи от север. 

Населението на Дортмунд нараства много бързо по време на индустриализацията през XIX век, когато започва добивът на въглища и стомана. През 1904 г. за първи път градът има над 100 000 граждани. Като изключим годините на Втората световна война, населението се увеличава постепенно и достига 657 804 души през 1965 г. Все пак, населението намалява до 580 000 през 2011 г. Очаква се то да намалее до около 550 000 през 2030 г. Противно на това очакване, данните за населението показват, че то се увеличава до известна степен, което се дължи на миграцията на най-вече по-млади хора (18-25) г. заради образованието. Към 2012 г. Дортмунд има население от 579 012 души, от които около 177 000 (~30%) от тях са чужденци. Дортмунд е историческа индустриална зона. Градът има връзки и съвместна работа с много институти за проучвания, частни университети и компании, свързани с технологическото развитие, с цел комерсиализиране и усъвършенстване на науката. 

Дортмунд се намира в умерен пояс. Зимите са меки, а летата са по-скоро хладни. Средногодишната температура е приблизително 9-10°С. Средногодишните валежи са около 800 мм. Валежите падат равномерно през годината. През зимата са характерни постоянните дъждове, а през лятото доминират откъси от малки количества дъжд. 

Дортмунд е отправна точка на много пътища и магистрали в немската магистрална система. Връзката с по-отдалечените градове в страната се поддържа чрез магистрали А1 и А2. Централната гара на Дортмунд е 3-то най-дълго трафик кръстовище в Германия.

Летище Дортмунд

Летище Дортмунд е средно по размер, но е бързо растящо. През 2018 г. през летището са преминали близо 2,3 млн. пътници. Намира се приблизително на около 13 км. източно от центъра на Дортмунд. Летището е фокусирано върху привличането на нови авиокомпании, като в момента на него оперират предимно нискотарифни авиокомпании. Летище Дортмунд е достъпно с автобус директно от станцията на Holzwickede. От 2004 г. от града до летището оперира Airport Express, която изпълнява маршрут между Централна гара Дортмунд и летището. Диретктни полети от летище Дортмунд до София се изпълняват целогодишно.

Други популярни дестинации