Дубай

Самолетни билети до Дубай, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Дубай
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Дубай
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Дубай

Дубай е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства, както и неговият най-голям град. Разположен е на югоизточния бряг на Персийския залив. Дубай е второто по големина емирство в страната след Абу Даби с население на 2 млн. жители. 

Днес Дубай е сред водещите икономически центрове в Близкия Изток. През последните десетилетия икономиката му е по-малко зависима от добива и преработката на нефт, като нарастващо значение имат туризмът и финансовите услуги. През последните години Дубай привлича широко внимание с множество амбициозни строителни проекти и с организирането на няколко мащабни спортни прояви. 

В Дубай се произвеждат между 50 000 и 70 000 барела нефт (около 11 000 м3) на ден, както и значително количество газ от офшорни находища. Делът на емирството в общите приходи от газ на ОАЕ е около 2%. Нефтените резервни в Дубай намаляват значително и се очаква да се изчерпят в следващите 20 години. Владетелите на Дубай подпомагат занаятите и търговията. Градът се превръща във важно пристанище за чуждестранните търговци, предимно индийци. До 1930 г. градът е известен с износа си на перли. През 1966 г. Дубай заедно с Катар се обединяват и приемат за своя парична единица риал. На 2 декември 1971 г. Дубай, Абу Даби и още пет емирства формират Обединените Арабски Емирства, след оттеглянето на Великобритания от Персийския залив през 1971 г. През 1973 г. Дубай се присъединява към останалите емирства и приема общата валута ОАЕ дирхам. 

Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емиратските Кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света, луксозния 7-звезден хотел Бурж Ал Араб, превърнал се в символ на Дубай, както и небостъргача Бурж Халифа, който е открит на 4 януари 2010 година. Височината му е 828 метра — най-високата сграда в света.Със своята изключителна височина сградата държи няколко световни рекорда:
 – Най-висока конструкция, строена някога: 828 m
 – Сграда с най-много етажи: 160
 – Най-висока асансьорна инсталация
 – Най-бърз асансьор: 18 m/s
 – Най-висок плувен басейн – на 76-тия етаж
 – Най-висок нощен клуб – на 144-тия етаж и др. 

Ако ще посещавате дубай, е добре да съобразите атмосферните условия. Средните  температури през лятот са между 29,9 – 40,8 градуса, като често достигат 50 градуса. През зимата средните температири са между 14,3 – 24 градуса, като често е и по-топло. 

Общественият транспорт в Дубай се развива през последните години с неветоятни темпове. Може да се придвижвате с метро,трамвай,влак и автобус. На спирките и метростанциите са монтирани климатични системи за по-голям комфорт на пътниците.

Летище Дубай

Международното Летище Дубай се намира на 4 км от града. От и до летището може да се придвижите с такси, автобус или с метро. Такситата са от управляваната от правителството компания Dubai Transport, като всяко такси има апарат. Автобусни спирки има и срещу двата терминала. Автобуси 4, 11, 15, 33, 44 стигат до Терминал 1, а автобус 2 – до Терминал 2. С надземното метро може да стигнете почти до най-южната точка на града. Директни полети от София до Международно летище Дубай се изпълняват целогодишно от нискотарифната flydubai.

Летище Al Maktoum

Летище Al Maktoum се намира на 37 км югозападно от Дубай. За момента летището обслужва 4 авиокомпании. Една от тях e нискотарифната Wizz Air, която предлага директен полети до София.

Други популярни дестинации