Дъблин

Самолетни билети до Дъблин, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Дъблин
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Дъблин
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Дъблин

Дъблин е столица и най-голям град на Република Ирландия. Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Лифи в Ирландско море. Градът, заедно с предградията си е дом на над 1,1 млн. жители. Дъблин е едни от най-младежките градове в Европа, с прогноза за 50% от гражданите, които са по-млади от 25 години. Поради тази причина нощният живот в града е доста оживен. 

Дъблин има много забележителности и паметници, датиращи от стотици години. Един от най-старите е Дъблинския замък , който първоначално е създаден като основен отбранителен център по заповед на крал Джон през 1204 г. Един от най-новите паметници на Дъблин е Spire of Dublin , или официално озаглавен “Паметник на светлината”. Висок е 121,2 метра, изработен от неръждаема стомана и се намира на улица О’Конъл. Много хора посещават библиотеката на Trinity College, Дъблин, за да видят Книгата на Келс. Други популярни забележителности и паметници са Mansion House, паметника Anna Livia, статуята Molly Malone, Катедралата Christ Church и много други. 

Дъблин е популярна дестинация за пазаруване за местните жители и туристите. В града има множество търговски квартали, особено около Графтън Стрийт и Хенри Стрийт. В центъра на града е и местоположението на големи универсални магазини, най-вече Arnotts , Brown Thomas и Clerys. Дъблин е бил регистриран като четвърти най-богат град в света, като покупателната способност и 10-ия най-богат от личните доходи. 

Дъблин има повече зелени площи на квадратен километър, отколкото всяка друга европейска столица. 97% от гражданите живеят на по-малко от 300 метра от паркова зона. Районът на Дъблин е икономическият център на Ирландия. През 2009 г. 

Подобно на голяма част от Северозападна Европа, Дъблин има морски климат с хладни лета, меки зими, и липсата на температурни крайности. Средната максимална температура през януари е 8.8°C, докато средната максимална температура през юли е 20.2°C. Като цяло, най-слънчевите месеци са май и юни. Валежите са равномерно разпределени през годината. 

Пътната мрежа в Ирландия е фокусирана предимно върху Дъблин. Градът се обслужва от широка мрежа от близо 200 автобусни линии, които покриват всички райони на Дъблин и предградията му. По-голямата част от тях се контролират от Dublin Bus , но няколко по-малки компании също работят. Обикновено таксуването е на изминато разстояние. Има няколко различни нива на цените на билетите, които се прилагат в повечето услуги. Система “Real Time information” е инсталирана на втобусните спирки на градския транспорт през 2012 г. Електронно табло показва информация за времето на пристигане на следващия автобус. 

Heuston и Connolly са двете основни железопътни гари в Дъблин. Крайградската железопътна мрежа обслужва Дъблин и района, както и служи за връзка с градове като Дрогеда и Дъндок. Dublin Area Rapid Transit (DART) е линия, която обслужва по крайбрежието на Дъблин, включваща общо 31 станции, от Малахайд и Howth юг. The LUAS е теснолинейка система, управлявана от Veolia Транспорт . Тя е в експлоатация от 2004 г. и превозва средно над 30 милиона пътници годишно. Мрежата се състои от две трамвайни линии;на Червената линия свързва Docklands и центъра на града с югозападните покрайнини, докато зелената линия свързва центъра на града с пасбищата на юг. 

Фериботи свързват Дублин с бреговата ивица на Северен Уелс, Честър , Крю и London Euston .

Летище Дъблин

Летище Дъблин и се намира на север от града в административния окръг Фингал . Това е седалището на национален превозвач на Ирландия Aer Lingus , нискотарифния гигант Ryanair и регионални авиокомпании Aer Arann и CityJet . Летището предлага полети до регионални летища в Ирландия, както и дестинации до цяла Европа, Съединените щати, Канада и Близкия изток. Dublin Airport е най-натовареното летище в Ирландия, обслужващо кацания и излитания на 2 писти и посреща и изпраща пътници със своите 2 терминала. През 2018 година през летището са преинали близо 31,5 млн. пътници. Директни полети до София се изпълняват от Ryanair, а през лятото има 5 пъти седмично директни полети до Бургас.

Други популярни дестинации