Ларнака

Самолетни билети до Ларнака, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Ларнака
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Ларнака
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Ларнака

Ларнака е третият по големина град на Република Кипър. Намира се в югоизточната част на крайбрежието на острова, а летището на Ларнака е основната точка за влизане и излизане на жители, посетители и туристи на острова. Ларнака е един от най-старите постоянно обитавани градове в света и родно място на философа Зенон. Модерна Ларнака е построена върху древното царство на Kition, останки от който могат да бъдат намерени в сърцето на града. 

Град Ларнака е седалище на много туристически агенции и фирми, а 1/3 от заетостта в града е именно в сферата на туризма. 

Предпочитано за разходки място е прекрасната, осеяна с палми крайбрежна алея, известна като “Phinikoudes”. Phinikoudes е една от главните улици на Ларнака. Тя е домакин на барове, ресторанти и кафенета, които са границата между плажа и многото магазини в симпатичните улички в близост. Районът е място на двуседмичния панаир Kataklismos, провеждан всяка година – обикновено през юни. Организиран от община Ларнака, панаирът привлича повече от 300 000 души всяка вечер. Фестивалната програма включва популярните концерти, традиционните състезания за танци, пеене, поезия, музика, сатира, театър, плуване и ветроходни състезания, както и впечатляващи фойерверки. Известно място сред млади, по-млади и не чак толкова млади е плажната алея Макензи, където освен спокойното и топло море, може да се наспадите на добра кухня и съблазнителни питиета, а вечер това място се превръща в Party Place, място на музика, забавление и танци. 

Друга забележителност на Ларнака, е групата солени езера в близост до летището, които формират една от двете уникални влажни зони в Кипър и са от съществено значение за околната среда. В продължение на няколко десетилетия в миналия век, солта от езерото e билa преработвана, докато вече не е годна за консумация. И все пак, соленото езеро все още е най-важното място за диви животни и птици. Солените езера през зимата са дом и любимо място на хиляди птици имигранти, включително елегантните розово фламинго, патици, лебеди и чайки, образуващи фотографски шедьовър. През последните години се обръща голямо внимание на опазването на околната среда и в района са изградени места за отдих и разходка, които с радост се ползват от любителите на природата и спорта. 

Климатът в Ларнака се определя като средиземноморски, като често се оприличава на субтропичен. Минималните температури през зимата рядко спадат под 10 градуса по целзий, като през деня са средно около 20, а през лятото често е горещо с температури над 35 до 45 през деня и около 23-27 през нощта. Валежите са рядкост между юни и октомври, докато през останалите месеци гръмотевични бури и силен вятър за кратко скриват слънцето и изливат голямо количество дъжд. Продължителните валежи са рядкост, като жителите и посетителите на Ларнака се радват предимно на слънчево време през цялата година. 

Придвижването в Кипър става предимно с личен автомобил. В градовете предпочитан начин за пътуване от точка А до точка Б са мотоциклетите. Пътната инфраструктура, както извън, така и в градовете е много добра. Пътищата се поддържат, тротоарите и велоалеите също, макар местните жители да избягват движението пеша. За последните години общественият транспорт на Кипър се развива доста добре. От Ларнака има редовни междуградски автобусни линии до всички населени места. През летния сезон движението на автобусите е много по-учестено. Жителите на острова все повече предпочитат да ползват обществен превоз, заради удобствата и постоянното подобрение на услугите и цените на картите, които предлагат превозвачите.

Летище Ларнака

Летище Ларнака е най-голямото и най-заетото летище в Кипър. Това е и основната точка за влизане и излизане от острова. От летище Ларнака може да хванете директен полет по редовни линии до София и Варна. Много авиолинии като British Airways, Lufthansa, Aegean, Emirates, Qatar Airways, LOT, Aeroflot, easyJet, Etihad, Monarch, Wizz Air, Bulgaria Air, Blue Air, Royal Jordanian и други изпълняват редовни полети от и до Великобритания, Дубай, Полша, Русия, Гърция, България, Румъния, Германия и още много дестинации.