Лондон

Самолетни билети до Лондон, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Лондон
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Лондон
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Лондон

Лондон е столицата на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и най–големият метрополис в Европейския съюз. Наред с Ню Йорк, Париж и Токио, се нарежда сред най-важните 4 световни града. Населението на Лондон е близо 9 милиона души. През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен в края на 19-ти век до крепостта Тауър, откъдето носи и името си. Край реката са разположени „Окото на Лондон“ (London Eye) – гигантско виенско колело със 137 метра височина и покритата зала Милениъм Доум (Millenium Dome, Куполът на хилядолетието), построени в чест на настъпването на третото хилядолетие. Сред най-големите забележителности в Лондон са зданието на Парламента с прочутата часовникова кула Биг Бен, Уестминстърското абатство, където се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство, Бъкингамският дворец – резиденцията на кралското семейство, Катедралата Сейнт Пол, площадите Трафалгар и Пикадили Съркъс. Сред забележителностите в Лондон са и музеят с восъчни фигури на Мадам Тюсо, Британският музей и Природоисторическият музей. Лондон е известен още с червените си двуетажни автобуси и червените телефонни кабини, грабващи окото на всеки току-що пристигнал турист. Често наричан „Зеленият град“, в Лондон има много зелени площи. 

Лондон е един от основните финансови центрове в света и си поделя с Ню Йорк позицията на най-важно място за световните финанси. Лондонската фондова борса е най-голямата в Европейския съюз. Повечето от половината Топ 100 компании в страната и над 100 от Топ 500 компании в Европа са със седалища в Лондонското Сити. 

Лондон има типичен умерен океански климат с много валежи, влажно и топло лято и мека и влажна зима. Най-топлият месец е юли с температури от 13,6°C до 22,8°С. Най-високата температура е измерена на различни места в Лондон на 10 август 2006 година и била 38,1°С. Най-студеният месец е януари със средна температура от 2,4°С до 7,9°С. Най-сухият месец е февруари. Снежната покривка е рядко явление в Лондон, но лек снеговалеж се среща по няколко пъти в годината. 

Обединеното Кралство може да се похвали с изключително добре развита пътна мрежа и обществен транспорт. Независимо къде кацате или от къде излитате, няма повод за притеснения. С личен автомобил, влак или автобус можете да стигнете до всяко едно населено място. Съветваме всички шофьори да бъдат внимателни на пътя и да спазват всички ограничения. Не само заради високото ниво на контрол и високите глоби, а главно заради собствената и на околните безопасност. Не забравяйте, че движението в Англия е в ляво. От всяко летище лесно и удобно може да се придвижите до съответните гари и автогари, от където да се прикачите към друго населено място или летище. Билети може да купите на място и да се запознаете с разписанията. От повечето градове има директни автобуси и влакове към четирите големи летища, обслужващи Лондон, които ще ви закарат директно, без да е нужно да сменяте друг транспорт.

Летище Хийтроу

Летище Хийтроу е в западната част на Лондон, най-голямото в Англия и едно от най-натоварените във световен мащаб. Обслужва се от 5 пътнически терминала и 2 писти, които приемат излитащи и кацащи полети. До терминали 4 и 5 се стига с прикачване от 1,2 и 3 терминал с вътрешни влакове и автобуси, които са през 15 минути. British Airways и Bulgaria Air предлагат директни полет от/до София.

Летище Лутън

Летище Лутън се намира в град Лутън и е четвъртото по големина летище, обслужващо Лондон. Има един терминал, който обслужва излитащи и кацащи полети. Голяма част от редовните линии са до европейски градове. Летището обслужва и чартърни полети. Нискотарифната компания WizzAir изпълнява всекидневни полети от/до София, както и полети от/до Варна и Бургас.

Летище Станстед

Летище Станстед се намира североизточно от Лондон в областта Есекс. Разполага с една писта и три зали за обслужване на пристигащи и заминаващи пътници. Зала едно и две са свързани чрез летищна влакова система, а зала 3 с пешеходен тунел. Летището е главно седалище на много нискотарифни компании, като това е и най-голямата база на Ryanair. 

Летище Гетуик

Летище Гетуик се намира близо до Лондон и е едно от най-натоварените летища в страната. Използва се както за вътрешни, така и за международни полети. Разполага с два терминала и една писта, приемащи излитащи и кацащи полети. Нискотарифната авиокомпания easyJet разполага с директен полет от/до летище София.

Други популярни дестинации