Мадрид

Самолетни билети до Мадрид, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Мадрид
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Мадрид
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Мадрид

Мадрѝд е столицата на Испания. Населението на града е близо 3,2 милиона души, а на градския район над 6 милиона души. Мадрид е най-големия град в Испания. По население в границите на града, Мадрид се нарежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин, както и по големина на градската агломерация, където отстъпва на Париж и Лондон. Мадрид е културният център на страната с великолепни дворци, фонтани, паркове и повече от 100 музея, включително световно известните Прадо, Център на изкуствата Кралица София и музеят Тисен-Борнемиса. Има много църкви, най-красивата от които е новата катедрала Нуестра Сеньора де Алмудена. Мадридската зоологическа градина разполага и с Аквариум и е едно от любимите места за прекарване на свободното време на мадридчани. 

Мадрид е един от най-важните икономически, финансови и транспортни центрове в цяла Европа, както и най-важния на Пиренейския полуостров и Южна Европа. Той е и център на три от стоте най-големи компании в света – Телефоника, Групо Сантандер и Репсол. В града на 250 метра се издига и петата по височина сграда в Европа Торе Каха Мадрид, седалище на една от най-големите финансови институции в страната Каха Мадрид. 

Градът е една от най-красивите столици не само в Европа, но и в света. Икономическият и културният живот в града са съсредоточени към Пасео де ла Кастеляна и улица Алкала. Именно тук се намират най-скъпите магазини и известни ресторанти. 

Една от главните културни забележителности на града е музеят Прадо, основан от Мария-Изабела де Браганса, втората жена на Фердинанд VII. Двата други големи музея на Мадрид — Центъра за изкуства „Кралица София“ и Музей Тисен-Борнемиса, заедно с музея Прадо образуват така наречения „златен триъгълник на изкуствата“. В музея „Кралица София“ се намира най-знаменитата картина на Пабло Пикасо „Герника“, както и творби на Салвадор Дали и Хуан Миро. Други основни забележителности са Площад Пласа Майор, Площад Пуерта дел Сол, Площад Сибелес, булевард Пасео дел Прадо, Кралският дворец, площад Пласа де Ориенте и Манастирът „Енкарнасион“. 

Климатът в града е умерен средиземноморски, който от части наподобява умерено континенталния климат в някои райони на Източна Европа, като през зимата температурите падат под 0°С. Обикновено падат около 2 — 3 снеговалежа годишно. Лятото е горещо, като температурите са над 30°С през юли и често надхвърлят 40°С. Тъй като Мадрид е с висока надморска височина, през нощта е по-хладно, което намалява средната температура през лятото. Валежите са малко, като лятото и зимата са по-сухи, а пролетта и есента по-влажни. 

В града действа автобусна мрежа и метро, което се развива бързо през последните години. Метрото заема второ място в Европа по дължина на мрежата (324 км) след лондонското (408 км). Понастоящем, в допълнение към метрото, в Мадрид е открита съвременна трамвайна мрежа, известна като „леко метро“. То използва съвременни трамваи с нисък под. Съществува и мрежа на градската железница с две основни железопътни гари — Аточа (в южно направление) и Чамартин (за северното направление).

Летище Мадрид Барахас

Мадрид-Барахас е главното международно летище, което обслужва испанската столица. Намира се на около 10 км. от град Мадрид. То е и главна база на испанския национален превозвач Iberia Air, който генерира 60% от трафика на летището. Разполага с 4 писти за излитащи и кацащи самолети и 4 пътнически терминала, които обслужват над 41 млн. пътници годишно. Тъй като е разположено много близо до центъра на Мадрид, предвижването от и до летището е максимално лесно и бързо. На разположение са метро, автобуси и таксита. Някои авиокомпании, които летят до Мадрид-Барахас са Aeroflot, Air Berlin, Air France, Alitalia, British Airways, Bulgaria Air, Cubana de Aviación, еasyJet, Germanwings, Ryanair, Wizz Air. Директни полети от Мадрид до България изпълняват Bulgaria Air,Wizz Air и Ryanair.