Ню Делхи

Самолетни билети до Ню Делхи, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Ню Делхи
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел в Ню Делхи
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Ню Делхи

Делхи е метрополис в Северна Индия, под федерално управление Национална столична територия Делхи. В административно отношение Делхи се разделя на няколко селища, сред които е Ню Делхи – официалната столица на Индия, където се намират всички институции на централното управление на страната. Към началото на 2015 г. населението в града е около 24 998 000 души.  Основните говорими езици в метрополиса са хинди и урду. 

Град Делхи възниква през 6 век пр.н.е., но се превръща във водещ регионален център. През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който от 1649 до 1857 година служи за столица на Моголската империя. С нарастването на британското влияние в Индия, Делхи постепенно губи политическото си значение за сметка на Калкута, но през 1911 година властите обявяват връщането на столицата в Делхи и през 20-те години е изграден новият град Ню Делхи. Ню Делхи остава столица на Индия и след като страната става независима през 1947 година. 

Стратегическото положение на града между Делхийския хребет и река Ямуна, му помага лесно да контролира търговските пътища от северозапад към плодородната долина на Ганг на югоизток. Поради това, районът е населен от дълбока древност. Националната столична територия Делхи има специален статут сред щатите и териториите на Индия, като управлението ѝ се осъществява съвместно от правителството на страната и градската управа на Делхи, а някои административни въпроси са под юрисдикцията на отделните градски органи. От 1997 г. Националната столична територия на Делхи се дели на 9 окръга, като всеки от тях на свой ред се дели на три района. Всеки окръг е оглавяван от изпълнител комисар, а всеки район — от районен магистрат. С цел управление на агломерацията на Делхи и централизирано решение на проблемите ѝ, през 1985 г. е създаден Национален столичен регион с единен ръководещ съвет. Общата площ на управлявания регион е 33 578 km², а населението по данни от 2001 г. е 13,7 млн. жители, по преброяване от 2007 г. — 16 862 735, а в началото на 2015 г. е 24 998 000 жители. Въпреки големият брой служещи в полицията средно на човек от населението, Делхи вече дълго време се характеризира с най-високото ниво на престъпност сред всичките 35 града на страната с население над 1 млн. жители. 

Културата на Ню Делхи, е повлияна от неговата продължителна история, като столица на Индия. Това е илюстрирано с много значими паметници в града. 

Субекваториалният климат е характерен за цялата територия на страната, като присъщи са неравномерните валежи. Мусонният вятър продължава от юни до края на септември, когато нахлуват влажните въздушни маси от Индийския океан. Лятото е топло и продължително. Най — топлите месеци са юни и май, когато преобладават топлите пустинни въздушни маси. Средната температура през юни е +33,4 °C, а максималната е около +40,0 °C. Зимата в Делхи е суха и прохладна, поради студените въздушни маси, които идват от Хималаите. През зимата често явление е гъстата мъгла. Снеговалежите са рядкост. Средните годишни валежи са 714 мм, повечето от които падат през юни и август. 

Ню Делхи има най-голяма гъстота на пътната мрежа – 2103 km /100 km². Мегаполисът е свързан с други части на Индия от пет национални магистрали : NH 1 , 2 , 8 , 10 и 24 . 

Автобусите са най-популярните средства за транспорт в метрополиса. Ню Делхи е една от най-големите автобусни транспортни системи на Индия. 

Автобусите се експлоатират от държавната Delhi Транспорт Corporation (DTC), която притежава най-големия флот Compressed Natural Gas (CNG) -fueled автобуси в света. Делхи е основен възел на Индийския железопътната мрежа и е седалището на Северна железница . Петте основни железопътни гари са New Delhi railway station, Old Delhi, Nizamuddin Railway Station, Anand Vihar Railway Terminal and Sarai Rohilla. Метрото е масова система за бързо предвижване в града. Обслужва много части на Делхи и съседните градове Gurgaon , Нойда и Ghaziabad . Към август 2011 г., метрото се състои от шест оперативни линии с обща дължина от 189 км и 146 станции , като няколко други линии са в процес на изграждане. То превозва милиони пътници всеки ден. В допълнение към Делхи метро, съществува и крайградска железница. 

Летище Индира Ганди

Международно летище Индира Ганди се намира на югозапад от Делхи. Това е основен вход за вътрешен и международен граждански въздушен трафик на града. През 2013 год. през летището са преминали повече от 35 милиона пътници, а през 2018 год. летището обслужва почти половин милион полета или 69,9 млн пътници, което го прави едно от най-натоварените летища в Южна Азия. Само Терминал 3, който е изграден между 2007 – 2010 год. има капацитет за 37 милиона пътници годишно.

Други популярни дестинации