Валенсия

Самолетни билети до Валенсия, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Валенсия
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел във Валенсия
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Валенсия

Валенсия е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Това е третият по население град в Испания с 792 303 жители. Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море.

Градът е основан от римляните през 137 г. пр.н.е. под името Валентия на мястото на старо иберийско селище. Валенсия е завладяна от вестготите, а след това от маврите. През 1094 г. е превзет от арагонски войски, водени от Ел Сид, но през 1102 г. Алморавидите си го връщат. Арагонският крал Хайме I Арагонски го превзема отново през 1238 г. и го включва в новосъздаденото Кралство Валенсия. 

През 15-16 век Валенсия е важно пристанище на Средиземно море. Там е основана първата печатница на Пиренейския полуостров и около 1478 г. е отпечатан превод на Библията на валенсиански език. Валенсиански банкери отпускат заеми на кралица Исабела, за да финансира пътуването на Христофор Колумб през 1492 г. 

Някои от автобусните линии във Валенсия започват да се движат из града от 04:00 до 23:00 часа. Испанският град има и нощен транспорт, който се движи до 02:00 часа, с изключение на петък, събота и нощите преди национални празници, когато транспорт има до 03:30 часа. Транспорт до предрградията на Валенсия осигурява консорциум наречен Метробус (Metrobus). Цената на билет за едно пътуване без прeкачване е 1,30 евро. Такъв билет можете да си купите само от автобус. Туристите може да си вземат „Карта Валенсия” за неограничен брой пътувания в мрежата  на града. Тя ви дава право и на намаление на входните такси по забележителностите, както и на отстъпка в ресторантите и магазините. Картата важи от 1 до 3 дни, като цената й започва от 12 евро.В зависимост от зоната на Валенсия, до която искате да стигнете, цената на единичен билет варира от 1,40 евро (за първа зона) до 3,60 евро (за четвърта зона). Вземете си карта на метрото от някой туристически информационен център и планувайте пътуванено си.

Летище Валенсия

Международното летище на Валенсия се намира на 8 км западно от Валенсия. Директни полети от Валенсия до София се изпълняват целогодишно. За да придвижите от летището до центъра на града, използвайте някой от следните начини: С метро: линия №5 или №3, билетът струва 1.90 евро, пътуването отнема 10-20 минути. С автобус: линия №150, билетът струва 1.20 евро. За всяка чанта се добавя по 1 евро към цената на превоза. Билети може да си купите от туристическия информационен център на летището. С такси: пътуването до центъра на Валенсия ще ви струва около 20 евро.

Други популярни дестинации