Варшава

Самолетни билети до Варшава, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Варшава
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел във Варшава
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Варшава

Варшава е столицата на Полша и най-големият град в страната. Разположен е на река Висла, на приблизително 350 км от Балтийско море и Карпатите. Варшава е с насиление от над 1,7 млн. души. Варшава е център на Мазовското войводство. В града има много индустрии – електротехническа, автомобилна, черна металургия, 66 висши училища, като Варшавски университет, Варшавски технически университет, Медицинска академия и др. и над 30 театъра. Варшава е икономическият център на Полша и един от икономическите центрове в региона на Централна и Източна Европа. Варшава има много добре развита икономика, почти няма безработица. Тя предлага привлекателна бизнес среда с пълен обхват на услугите и добре образовани професионалисти, запознати със западните стандарти. Варшава е финансовият център в тази част от Европа и важен потребителски пазар. Варшава привлича най-много чуждестранни инвестиции и е поддържаща сила в развитието на икономиката на цялата страна. 

Около 5 милиона чужди туристи са прекарали поне една нощ във Варшава през миналата година. Най-голямата група посетители е била от Русия и Германия. Благодарение на уникалната роля на Варшава като политическа, търговска, академична и културна столица на Полша, най-голямата група гости на града са бизнесмени, политици, учени и художници. Голям брой чужди гости – тези от изток – идват в града с цел търговия, докато друга важна група туристи, главно от Западна Европа, посещава Варшава за удоволствие и на почивка. Изчисленията показват, че туристите във Варшава харчат 1 милиард долара годишно. 

Градският транспорт във Варшава съчетава много добре развита мрежа от автобусни и трамвайни линии и една линия на метрото с 21 станции, ориентирана в посока север-юг. Строителството на втора линия започна през 2010 г., като се очаква да бъде завършена през 2016 г. Вашавския жп възел се състои от шест основни железопътни гари – центъра на Варшава, Варшава Гданск, Варшава центъра, Варшава Вилнюс, Варшава Изток и Западна Варшава, както и десетки по-малки гари и спирки Метрото в града разполага с 21 станции. Всеки работен ден метрото превозва около 500 хил. пътници. Надземната трамвайна железница се състои от повече от 130 км коловизи. Тя се състои от приблизително 25 трамвайни линии, по които се движат стотици влакове.

Летище Модлин

Варшава се обслужва от 2 летища. Летище Модлин се намира на 35 км. северозападно от града и обслужва предимно полети на къси и средни разстояния до градове в Европа , вътрешните полети и чартърни полети.

Летище Тегел

Летище Варшава Шопен се намира на около 8 км югозападно от центъра на Варшава . Летището разполага с 2 писти за излитащи и кацащи самолети. През 2014 год. през него са преминали над 10,5 млн. пътници. На летище Шопен е главната база на LOT Airlines, която извършва и директни полети до София. Като своя база го ползва и нискотарифния гигант Wizz Air, която изпълнява сезонни директни полети от Варшара до Бургас.

Други популярни дестинации