Виена

Самолетни билети до Виена, Хотели, Информация

Резервирай самолетен билет до Виена
Виж и сравни цените в реално време
Избери с коя авиокопмания да пътуваш

Резервирай хотел във Виена
Прозрачни условия без скрити такси
Избери между хотел, къща, апартамент и други

Опознай Виена

Виена е столицата на Австрия. Разположена е в югоизточната част на Централна Европа, близо до Чехия, Словакия и Унгария. Градът е с население от 1,7 милиона жители. По равнището си на качество на живот, Виена не за първи път заема първото място в Европейския съюз. Градът получава най-добрите оценки в сферите на инфраструктура, обществен транспорт, банки и финанси, безопасност, култура и забавления през свободното време. 

Между големите туристически забележителности са императорските дворци Хофбург и Шьонбрун, където се намира и първият в света зоопарк – Зоологическа градина Шьонбрун, както и множеството художествени галерии. Гледката от Виенското колело и Кулата Дунав също привличат много посетители, както и множеството музеи като тези в двореца Хофбург – Природоисторически музей и Музеят на история на изкуствата, както и Музеят на техниката. Всеки от тях има повече от 250 000 посетители годишно. 

Местата, свързани с композиторите, живели във Виена, са често посещавани. В града има много църкви, най-известната сред които е Катедралата „Свети Стефан“. Има и модерни атракции – Газометер, Кулата Милениум и Виенския международен център. Културни забележителности са Императорският театър и Виенската държавна опера. 

Изкуството и културата са традиционни за Виена в области като театър, опера, класическа музика и изящни изкуства. Виена предлага много възможности за любителите на операта. Виенската държавна опера и Виенската народна опера предлагат за всеки по нещо, като втората е известна с типичната виенска оперета. В съкровищницата на Императорския дворец Хофбург се съхраняват бижутата на Хабсбургите. В Музея на кралица Елизабет Австрийска („Сиси“) могат да се видят императорският апартамент и сребърният кабинет. Срещу Хофбург са разположени Природоисторическият музей и Музеят на история на изкуствата, които съхраняват също множество картини на стари майстори и антични и класически произведения. 

Виена е слънчев град, където достатъчно ясно са отделени и четирите годишни времена. През зимата средната температура на въздуха е +1 °C, рядко има студове от −12 до −18°С, често падат снегове. През лятото средната температура на въздуха е около +20 °C. Често лятото във Виена е сухо и горещо — до 38 градуса над нулата. Във Виена е добре развит обществения транспорт. Неговата основа е съставена от мрежа от скоростни влакове, метро, трамвайни и автобусни линии, трамвайната линия Виена-Баден, скоростният влак CAT, който тръгва от международното летище „Швехат“ до центъра на Виена и частни автобусни линии.

Летище Швехат

Международно летище Швехат обслужва столицата на Австрия. Летището разполага с 2 писти за излитащи и кацащи самолети и 4 терминала за обслужване на пътници. През 2014 г. през тези 4 терминала са преминали близо 22,5 милиона пътници. Това е най-голямото летище в страната и служи като център за Austrian Airlines и Ники. Целогодишно от летище Швехат се изпълняват директни полети до София и Варна.

Други популярни дестинации